Πώς το παιδί και ο έφηβος πρέπει να τρώνε σε καθημερινή βάση:
Το παιδί χρειάζεται ενέργεια και θρεπτικά συστατικά προκειμένου να:
• διατηρήσει τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού
• αναπληρώσει τις καθημερινές «φθορές» με παραγωγή νέων κυττάρων
• ανταπεξέλθει στις καθημερινές σωματικές δραστηριότητες
• αναπτυχθεί
• δημιουργήσει αποθέματα στον οργανισμό για διάφορα θρεπτικά συστατικά
Η ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις κατηγορίες, μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που είναι απαραίτητα για την ομαλή ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας του.
Ποια θα είναι τα τρόφιμα που πρέπει να προτιμούνται μέσα στην ημέρα;
Ότι συστάσεις ισχύουν για τους ενήλικες μπορούν να εφαρμοστούν και στα παιδιά. Η ανάγκη για ποικιλία τροφίμων, περιορισμό των κορεσμένων λιπών, λογική χρήση του αλατιού και μείωση της κατανάλωσης γλυκισμάτων είναι εξίσου σημαντική με τη προτροπή για έντονη φυσική δραστηριότητα και αυξημένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.
Πιο συγκεκριμένα υπαρχούν κάποιες ομάδες τροφίμων οι οποίες συνίστανται να περιλαμβάνονται στην καθημερινή διατροφή του παιδιού και είναι οι εξής:
• Ομάδα γάλακτος (γάλα, γιαούρτι) • Ομάδα κρέατος (κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά, τυριά κ.α.) • Ομάδα ψωμιού (ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, κ.α.) • Ομάδα λαχανικών και φρούτων • Ομάδα λιπών και ελαίων (λάδι, βούτυρο, μαργαρίνη, κ.α.)
Αναλυτικότερα το διαιτολόγιο του μπορεί να περιλαμβάνει: μια μικρή σαλάτα σε κάθε γεύμα, μαγειρεμένα λαχανικά ή χορτόσουπα, 2-4 φρούτα την ημέρα (ωμά, πολτοποιημένα, ως χυμό ή κομπόστα), 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων την ημέρα (γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέμα), 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια, 2 φορές την εβδομάδα ψάρι, 3-4 αυγά, 1-3 φορές κρέας και κοτόπουλο, ελαιόλαδο για όλες τις χρήσεις, ανάλατους ξηρούς καρπούς για μικρογεύμα
Οι παραπάνω συστάσεις αποτελούν έναν καλό οδηγό για την καθημερινή διατροφή του παιδιού κατά μέσο όρο μέσα στην εβδομάδα, όμως βασικό στοιχείο της διατροφής των μαθητών αποτελεί και το κολατσιό τους στο σχολείο. Οι επιλογές των παιδιών ποικίλουν αρκετά και φανερώνουν τις διαφορετικές τους διατροφικές επιλογές.
Υγιεινό και ελκυστικό κολατσιό στο σχολείο:
Τι είναι ένα υγιεινό κολατσιό;
Υγιεινό κολατσιό είναι αυτό που παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Η κατανάλωση κολατσιού μπορεί να είναι μια πολύ υγιής και ισορροπημένη διατροφική συνήθεια, για παράδειγμα πριν ή μετά την άσκηση ή αν τα κύρια γεύματα απέχουν χρονικά μεταξύ τους.
Γιατί πρέπει να τρώμε κολατσιό-Τα οφέλη του κολατσιού:
• Καλύτερη συγκέντρωση • Βελτιωμένη διάθεση • Περισσότερη ενέργεια • Μεγαλύτερη απόδοση στις δραστηριότητες (π.χ μελέτη, αθλητισμός κτλ)
Τι να επιλέγουμε;
Το κολατσιό που θα επιλέξετε φροντίστε να είναι φτωχό σε αλάτι, μέτριο σε λίπος, πλούσιο σε υδατάνθρακες (και κυρίως σύνθετους), να περιέχει επίσης φυτικές ίνες, βιταμίνες και ασβέστιο. Η κατανάλωση κολατσιού βοηθάει στην καλύτερη κατανομή της ποσότητας των θερμίδων σε περισσότερα των δύο ή τριών κυρίων γευμάτων την ημέρα, η οποία φαίνεται ότι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού (γλυκόζη αίματος, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) και πιθανόν στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους.
Μερικές προτάσεις για ένα έξυπνο κολατσιό:
• Κουλούρι σουσαμένιο ή με σταφίδες • Σταφιδόψωμο • Ρυζογκοφρέτες, κράκερς και κριτσίνια • Μπάρες δημητριακών • Μπισκότα τύπου digestive • Σπιτική τυρόπιτα ή χορτόπιτα • Σπιτικό κέικ • Φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα • Φυσικός χυμός εμπλουτισμένος με σίδηρο ή/ και ασβέστιο • Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα • Ξηροί καρποί • Λαχανικά (καρότο, αγγουράκι) σε λωρίδες με ντιπ γιαουρτιού. • Ζελέ με φρέσκα φρούτα • Μικρό σάντουιτς με τυρί ή κοτόπουλο ή άπαχο ζαμπόν ή μαρμελάδα κτλ • Ψωμί με ταχίνι και μέλι
Συνηθισμένες λανθασμένες επιλογές κολατσιού
Ηλιάνα Ηλιοπούλου, MSc Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου